Deel Print Voeg bladwijzer toe

Nicolaas Persijn van Haarlem[1]

Mannelijk - na 1255


Persoonlijke informatie    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

  • Naam Nicolaas Persijn van Haarlem 
    Geslacht Mannelijk 
    Overlijden na 06 okt 1255  Velsen,NH,NLD Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
    Begraven Ja, datum echter onbekend 
    • Egmond op de Hoef.
    Aantekeningen 
    • Heer van Waterland. Hij was de bezitter van het huis Velsen.
      Hij komt voor het eerst voor op 21 sep 1227, toen hij zich, Nicolaas Persijn van Haarlem noemende, aan de abdij van Marienweerd de tienden te Heimonde verzekerde en daarvoor zijn tienden te Hovetwere en Smalegeest onder Velsen verbond )Oorkondeboek II, nalezing 13).
      Hij was op 23 apr 1230 te Egmond getuige bij de bepaling door Arnoldus, abt van Egmond, der erfopvolging in het leen van Adalbertus de Haghe (Oorkondeboek II no 319).
      Op 14 jan 1231 was hij in de Raad van de graaf te Haarlem tegenwoordig, toen Arnold, abt van Egmond, de dienstbaren van het klooster, langs de Rijn, van Galenvoerde tot aan de parochie van Castricum, van het recht, keurmede genaamd, voor een zekere som geld, met toestemming van graaf Floris, ontsloeg ( V Mieris I, 205).
      Op 27 feb 1231 gaf graaf Floris, te Katwijk zijnde, aan Nicolaas Persijn van Haarlem en Willem van Egmond, ieder voor de helft het land genaamd Weich in eigendom (v Mieris I, 206; Oorkondeboek I no 237).
      In 1231 zat hij ook in de Raad van de graaf toen deze aan de bewoners en gebruikers van het land in Warmonderbroek gelegen, dat aan de kerk te Rijnsburg behoorde, vrijdom gaf van alle lasten en schattingen of banwerken (v Mieris I 208).
      Op 8 jan 1237 vinden wij hem ook in de nabijheid van Willem, momboir van Holland, als lid van de Raad, toen deze enige goederen aan het klooster te Rijnsburg gaf, die aan Willem, de zoon van zijn broeder Floris, vervallen waren (v Mieris I 212; Oorkondeboek I no 361).
      In dat jaar of in het volgende werd hij ridder, zoals blijkt uit de schenking van vrouwe Aleid, weduwe van Dirk, graaf van Holland, dd 12 mrt 1238 van twee pond hollands 's jaars uit de tienden van Schoondorp aan het klooster van Rijnsburg, alwaar zij begraven wilde worden, waarbij hij getuige was en Heer Claes Persijn van Haarlem genoemd wordt (v Mieris I 213). Dit is de eerste keer dat iemand van het geslacht Persijn Heer genoemd wordt.
      Enigszins zonderling zou Het kunnen schijnen, dat in het charter van 5 juni 1241, waarbij Willem II, graaf van Holland, het Jus Patronatus, dat is het recht van oppertoezicht der kerken, van Valkenburg en van Maasland, aan het Duitse Huis van Jeruzalem, namelijk de Johanniter Ridders, schonk en waarbij Nicolaas Persijn als getuige genoemd wordt. Hij wordt niet als Ridder of als Heer vermeld, doch vermoedelijk is dat dat stuk door de kanselarij van de Johanniter Orde opgemaakt en daar deze allen ridders waren was het vanzelfsprekend dat dit niet vermeld werd (v Mieris I 217; Oorkondeboek I no 380).
      Ook was hij getuige te Geervliet in 1241 toen Nicolaas van Putten een schenking deed het het klooster St. Marienkamer in Noord-Beveland (Oorkondeboek I no 382).
      Op 17 aug 1243 was hij te Leiden als Raad tegenwoording toen graaf Willem II de kooplieden van Lübeck en Hamburg in zijn bescherming nam en de door hen te betalen rechten regelde (Oorkondeboek I no 397).
      In de akte van verkoop gedagtekend Leiden 6 aug 1244, waarbij graaf Willem II zijn venen te Poelien aan Willem Schouten en zijn gezellen verkocht en waarbij hij getuige was, wordt hij wel degelijk weer Heer Nicolaas Persijn genoemd (Oorkondeboek I no 406) evenals op 23 nov 1245, toen graaf Willem aan de stad Haarlem een handvest gaf, waarbij hij als eerste getuige na de abt van Egmnd genoemd wordt (Oorkondeboek I no 412).
      In mrt 1247 was hij met graaf Willem te Antwerpen, toen deze de abdij van St. Michiel aldaar in het bezit bevestigde der visserij langs de dijk Winocsoord (Oorkondeboek I no 435).
      Toen graaf Willem II op 18 juni 1252, als Rooms koning, aan Utrecht het privilege 'de non evocando' (= onder geen vreemd rechtsgebied roepen) verleende, was Heer Nicolaas Persijn dar ook tegenwoordig (Oorkondeboek I no 564).
      Volgens van Leeuwen overleed hij in 1250, maar op 6 okt 1255 gaf Nicolaas miles van Haarlen dictus Persijn aan de abt van Egmond een erkenningsbrief dat hij volgens het testament van zijn voorvaderen 2 pond 's jaars schuldig was (Oorkondeboek I no 620) en neemt daarbij zijn eerstgeboren zoon Jan als getuige.
      Het is mogelijk dat hij met een dochter uit het Huis van Haarlem gehuwd is, maar dat is nog niet zeker.
    Persoon-ID I3884  Beun
    Laatst gewijzigd op 13 apr 2007 

    Vader Jan Persijn   ovl. 20 sep 1224 
    Moeder van Haarlem 
    Gezins-ID F2016  Gezinsblad  |  Familiekaart

    Gezin Maria van Haarlem 
    Kinderen 
     1. Jan Persijn   ovl. tussen 21-26 dec 1283
     2. Symon Persijn
     3. Willem Persijn
    Gezins-ID F2015  Gezinsblad  |  Familiekaart

  • Gebeurteniskaart
    Link naar Google MapsOverlijden - na 06 okt 1255 - Velsen,NH,NLD Link naar Google Earth
     = Link naar Google Earth 
    Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

  • Bronnen 
    1. [S12] "Genealogische verzameling van de Europese adel".