Deel Print Voeg bladwijzer toe

Angilbert (Angilbertus) van Ponthieu

Mannelijk ca. 760 - 814  (54 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Angilbert (Angilbertus) van Ponthieu 
  Geboorte ca. 760  Ponthieu, Frankrijk Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatie 
  Geslacht Mannelijk 
  Overlijden 18 feb 814 
  Aantekeningen 
  • (NB: opmerking van de redactie van De Karel Site aangevuld met enige vriendelijke mededelingen van ftc@bart.nl:
   Dat Berthe en Angilbert kinderen hadden blijkt uit de tekst van pag. 206 van “La Préhistoire des Capétiens”van Christian Settipani, maar ook uit enkele andere bronnen. Geen van deze bronnen vermeldt overigens Arsinde. Wie kent bronnen waaruit blijkt dat Arsinde de dochter is van Berthe en Angilbert?

   1. In “La Préhistoire des Capétiens” van Christian Settipani, blz. 206, voetnoot 100, wordt melding gemaakt van Nithard en Hartnid: “100 K.F. WERNER, 1967, p. 444, rappelle qu’en l’an 800 vivent déjà ses enfants Nithard et Hartnid, comme l’atteste un poème d’Angilbert. Nithard, mort en 844, sera l’historien du règne de son grand-père l’empereur Charles (voir NITHARD, éd. P. LAUER, p. V-VI).”

   2. In “Les Carolingiens” van Pierre Riché onderaan pagina 140 van de uitgave van 1983 staat: “En effet, Rotrude s’unit secrètement au comte du Maine Rorico, et Berte qui ressemblait beaucoup à son père fut la maîtresse d’Angilbert dont elle eut plusiers enfants parmi lesquels l’historien Nithart.”

   3. De Winkler Prins vermeldt over Nithard:
   Nithard (gest. 845), Frankisch geschiedschrijver, bastaardzoon van Bertha, dochter van Karel de Grote, en Angilbert, leke-abt van Saint-Riquier, sloot zich in de strijd onder de zonen van Lodewijk de Vrome bij Karel II de Kale aan, die hem, na een geslaagd gezantschap bij Lotharius in 841, de opdracht gaf de geschiedenis van zijn tijd te schrijven. Aanvankelijk onderbrak oorlogvoering vaak Nithards werk. Hij onderscheidde zich o.m. in de Slag bij Fontenoy. Daarna werkte hij in de abdij van Saint-Riquier. Nithard vangt zijn verhaal, de Historiarum libri IV, aan bij de dood van Karel de Grote (814), maar beschrijft in hoofdzaak de strijd van diens kleinzoons, van 830 tot 843. Hij heeft bewust de stijl van de antieke historiografie nagevolgd. Nithard heeft de Romaanse en de Germaanse tekst van de eden van Straatsburg van 842 overgeleverd.”

   4. Over Angilbert nog het volgende in de Winkler Prins:
   “Angilbert (ca. 750 - 814), geleerde en dichter uit de omgeving van Karel de Grote, waar hij de naam 'Homerus' droeg, schreef een Latijns epos over de keizer, waarvan alleen een fragment, waarin de ontmoeting van Karel met paus Leo III geschilderd wordt, bewaard is gebleven. Hoewel in 790 benoemd tot abt van St.-Riquier, verbleef hij meestal aan het hof, waar hij belast was met de opvoeding van Karels zoon Pippijn en de minnaar werd van Bertha, dochter van Karel de Grote, die hem twee zonen schonk, Harnid en de bekende geschiedschrijver Nithard. Angilbert is heilig verklaard (feestdag: 18 februari).”
  Persoon-ID I180517  Beun
  Laatst gewijzigd op 13 apr 2007 

  Gezin Bertha der Franken,   geb. tussen 779-780, Aken,GER Vindt alle personen met gebeurtenissen op deze locatieovl. na 14 jan 823 
  Gezins-ID F86806  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboorte - ca. 760 - Ponthieu, Frankrijk Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld